Keramik

Keramik är ett väldigt gammalt hantverk där man behandlar och skapar produkter av lera. Människor har skapat och använt sig av keramikgods sedan urminnes tider och tekniken är lika användbar och populär än idag.

Det finns en rad olika lertyper och tekniker som man kan använda sig av, men vissa delar av proceduren är gemensamt oavsett vilket material man arbetar med. Det viktigaste är, precis som i de allra flesta fall, förberedelserna. När det kommer till keramik så gäller det att leran är förberedd och bearbetad. Den ska vara uppvärmd, smidig och fri från luftbubblor. Sedan är det bara att sätta igång att bearbeta leran och ta fram den där fantastiska keramikskapelsen som man har i sitt huvud. När man är färdig med utformningen måste konstverket efterbehandlas för att bli hårt och hållbart. På yrkesspråk heter det att man härdar produkterna. Detta sker oftast genom att man först låter lerskapelserna torka en viss tid för att sedan brännas i en speciell brännugn. Viktigt är att ugnen håller rätt temperatur så att materialet får den finish som önskas. När produkterna svalnat kan de efterbehandlas för ett slutgiltigt resultat, exempelvis genom målning eller glasering av lergodset.

Gå en kurs i keramik

Är man intresserad av keramik kan man att gå en kurs för att lära sig mer om hantverket och kunna skapa egna alster. Keramik är populärt och det brukar finnas ett stort utbud av kurser med olika inriktningar och på olika kunskapsnivåer. På kurserna lär man sig inte bara om keramik, utan det är också en chans att möta andra människor med samma intresse, vilket är roligt och berikande. För att hitta kurser i keramik kan man hålla utkik i den lokala tidningen eller andra platser där aktiviteter av den här typen utannonseras. Ett annat tips är att vända sig till Medborgarskolan på den egna orten, de brukar ofta anordna kurser i olika hantverk.

Skapa i keramik

När man gått en kurs i keramik kan man sedan börja producera egna skapelser i lergods. En bra strategi är att börja med lite enklare saker, så som stora fat och skålar. Eller varför inte skapa härliga vaser och krukor med unika uttryck? När man sedan blivit lite mer säker på sitt hantverk kan man med fördel gå över till att göra koppar och tallrikar och andra produkter, som helst ska vara jämna och fina och se likadana ut allihop.

Kanske är man inte alls intresserad av att skapa bruksgods av den här typen. Det behöver man naturligtvis inte vara, det går lika bra att göra prydnadssaker, skulpturer eller andra konstverk. Det finns många konstnärer som arbetar med lera och många keramiker ägnar sig åt att skapa saker som främst är avsedda för att vara vackra. Det är till exempel vanligt att man skapar keramikplattor i olika former, färger och mönster som man låter pryda väggarna, istället för tavlor och andra tryck.