Sy egna saker till hemmet

Ett enkelt sätt att fixa snygga och framför allt unika inredningsdetaljer till hemmet är att sy dem själv. Textilier är dessutom ett mycket bra hjälpmedel att använda sig av om man vill ge hemmet en ombonad och mysig känsla. En extra bonus med textilier är att de absorberar ljud och buller. Se till att undvika kala, kalla rum med störande och obehagliga ekon och ljud genom att använda mycket tyger och mjuka material när du inreder. Plocka fram symaskinen och sätt igång! Snart kommer ditt hem vara fullt av härliga, egentillverkade inredningsdetaljer i underbara färger och mönster!

Alla kan sy

Man behöver inte vara jätteduktig på att sy för att klara av att sy egna saker. Det bästa när man är nybörjare är att hitta ett lämpligt mönster att följa. På så sätt får man hjälp och stöd genom hela skapandeprocessen och resultatet blir garanterat bra om man följer instruktionerna. Har man tidigare erfarenhet av sömnad kan man vara lite mer vågad och sy upp något efter egna mått och mönster. Att följa ett mönster är av stor vikt när man syr, oavsett vad det gäller eller hur stor vana man har av att sy. När det kommer till sömnad är förberedelserna nämligen a och o. Är man grundlig i sina förberedelser och har tålamod så blir resultatet oftast bra. Tänk till exempel alltid på att mäta noggrant och att planera arbetet så att du har helt klart för dig vad du skall göra. Glöm inte heller att ta med mönsterpassning i beräkningen om du arbetar med ett mönstrat tyg, annars kan slutresultatet bli riktigt knasigt.

Enkla saker att sy

Det finns många olika saker som man själv kan sy till hemmet. Varför inte börja med något så enkelt som en duk eller en löpare i något klatschigt tyg? Andra saker som man kan sy är till exempel kökshanddukar, grytlappar eller gardiner. Ett par nya gardiner kan lyfta ett helt rum. Man kan välja mellan att sy en enkel kappa, maffiga längder eller kanske en smart hissgardin som kan regleras, beroende på hur mycket ljus man vill släppa in.

Snabbt och enkelt kuddfodral

En annan sak som är lätt att sy är kuddfodral. Syr man sina egna kuddfodral är man dessutom garanterad unika kuddar som man inte hittar hos någon annan. Välj ut ett vackert tyg och sätt sedan igång att sy! Klipp ut en remsa tyg som är något bredare än kudden, lämna rum för sömsmån. Längden skall vara tre gånger kuddens bredd. Sicksacka först runt hela tygbiten ett varv. Vik sedan in kortsidorna på tyget i två omgångar om en centimeter var och sy fast. Linda tyget runt kudden med avigsidan utåt och justera så att öppningen hamnar på önskat ställe. Sy sedan igen öppningarna på sidorna, fortfarande med den aviga sidan ut. Vänd sedan hela skapelsen ut och in och plötsligt har du ett perfekt omlottfodral till dina kuddar!